Mantelouders

Mantelouders (ouders van kinderen met een intensieve zorgbehoefte) staan structureel onder een te grote druk, die voor veel ouders niet vol te houden is. Door COVID-19 konden veel kinderen met een zorgbehoefte niet terecht op hun school of dagbesteding, waardoor de druk op de mantelouders nog groter en daarmee kritiek werd. Alles komt neer op de schouders van de mantelouders. En hoe breed zijn deze? Wat gebeurt er als deze (sch)ouders het niet meer trekken? Er is geen ‘plan B’, maar eigenlijk ook geen ‘plan A’. Op het moment dat de mantelouders wegvallen heeft dit zeer verstrekkende gevolgen. Voor het kind, voor de ouders, voor het gezin, voor de maatschappij.

xavier-mouton-photographie-ry_sD0P1ZL0-unsplash.jpg

In Haarlem-Schalkwijk zijn we een innovatietraject (transitie-proces) gestart om met meerdere stakeholders (ervaringsdeskundigen, belangenorganisaties, overheid) en creatieve ondernemers een sociale/impact onderneming op te gaan richten die gaat werken aan een structurele verlaging van de druk op mantelouders. De behoeftes en menselijke waardes van mantelouders staan centraal in dit traject.

Met een team bestaande uit een zorgprofessional, een ervaringsdeskundige, een ondernemer, een social designer en een creatieve wilde gans zijn we aan de slag gegaan om op basis van human-centered design een concept te ontwerpen.

Hoekunnenwe.jpg
Schermafbeelding+2020-09-04+om+15.37.09.png

Hier is het one-stop shop concept: ‘wijkbedrijf integrale mantelzorg’ uit voortgekomen. Binnen dit concept worden mantelouders, ervaringsdeskundigen, zorg-professionals en buurtbewoners bij elkaar gebracht om elkaar versneld te helpen door van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te experimenteren op actuele vraagstukken.

 
Integraal Wijkbedrijf Mantelzorg.png
 

Het ‘Wijkbedrijf integrale mantelzorg’ bestaat uit de volgende drie bouwstenen:

1. Ondersteuning bieden bij een probleem of behoefte van de mantelouder

Als one-stop-shop worden ouders geholpen met hun probleem of behoefte. Hiermee wordt voorkomen dat ouders meerdere loketten moeten bezoeken, die mogelijk tegenstrijdige informatie geven en wat veel tijd en energie kost. Die moeite wordt uit handen genomen.

2. Opbouwen en delen van kennis, ervaring en gegevens

Het is belangrijk om de successen en goede ideeën van ouders op te halen, te bewaren en te delen. Zo hoeven we niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden. Daarnaast gaan we ook de probleemsituaties van ouders delen, zodat anderen kunnen bijspringen met goede ideeën. 

3. Experimenteren in een lab omgeving

Alle opgedane kennis, ervaringen en gegevens worden gebruikt om continu te kijken welke behoeften er zijn, en of daarvoor andere invulling nodig is. We gaan leren en experimenteren in de wijk, om daardoor optimaal in te kunnen spelen op de verschillende behoeften.

Dit initiatief wordt uitgevoerd in samenwerking met Ground8, Stichting Stadsgarage en CityLab Haarlem. Daarnaast worden er zoveel mogelijk partijen gezocht die betrokken zijn bij dit vraagstuk, die input kunnen leveren, kritische opmerkingen kunnen maken, etc. Denk hierbij (in Haarlem) onder andere aan Tandem, SIG, STG en zelfstandige professionals. We proberen deze groep partners zo groot mogelijk te maken, om daarmee zoveel mogelijk impact te kunnen realiseren, in Haarlem, en mogelijk voor een veel grotere regio en daarmee groep mantelouders.

In samenwerking met Ground8 & Studio Cocreatie

Featured on AJ&Smart

Newspaper-MRA.jpg